Kinderen van De Toverwijzer getrakteerd op boterhammen: “Steeds meer lege brooddozen”

Op de internationale Dag van Verzet tegen Armoede deelde de werkgroep armoede van oppositiepartij Vooruit Tienen gratis boterhammen en appels uit aan de leerlingen van methodeschool De Toverwijzer. “Met deze actie willen we aandacht vragen voor het probleem van lege of ongezonde brooddozen in de klas”, zegt Nathalie Wante, coördinator werkgroep armoede.

Kinderen van De Toverwijzer getrakteerd op boterhammen: “Steeds meer lege brooddozen”

De boterhammen en de appels gingen vlot over de toonbank.
De boterhammen en de appels gingen vlot over de toonbank. — © VDT

TIENEN – 

Op de internationale Dag van Verzet tegen Armoede deelde de werkgroep armoede van oppositiepartij Vooruit Tienen gratis boterhammen en appels uit aan de leerlingen van methodeschool De Toverwijzer. “Met deze actie willen we aandacht vragen voor het probleem van lege of ongezonde brooddozen in de klas”, zegt Nathalie Wante, coördinator werkgroep armoede.Vanessa DekeyzerDinsdag 17 oktober 2023 om 12:09

https://db71c55a9eef76dfc3829b52cd071570.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

De boterhammen werden op een tafel gezet aan de ingang van de school. Alle leerlingen die de school binnenkwamen, waren vrij om een boterham én een appel te nemen. Zo kregen ze een goede start van de dag en voelden ze zich welkom en gewaardeerd. “De actie is niet alleen bedoeld om de kinderen te helpen, maar ook om het bewustzijn te vergroten over het probleem van armoede in onze stad”, aldus Nathalhie. “De werkgroep armoede wil dat iedereen weet dat er veel kinderen zijn die elke dag honger lijden en dat dit niet normaal is.”

Alert voor de problematiek

Voor de actie kreeg de werkgroep hulp van Tiense bakkers en bezorgde Tienenaars. “We zijn blij dat deze actie in onze school kon plaatsvinden”, zegt An Soontjens, directeur De Toverwijzer. “We merken toch dat er steeds meer lege brooddozen zijn. Wij zijn daar heel alert voor en ondersteunen vanuit de school ook zo veel mogelijk gezinnen, die het financieel moeilijk hebben. En ook de ouders bieden spontaan hulp aan. Zo willen ze graag een extra brooddoos maken voor kinderen die er misschien geen zouden hebben. Dat is toch een heel mooi gebaar.”

De werkgroep armoede van Vooruit Tienen wil dat er een structurele oplossing komt voor het probleem van lege of ongezonde brooddozen in de klas. “We hebben al eerder gepleit voor een gezonde maaltijd op school”, zegt Bart Thomas. “In 2019 was er het veelbelovend proefproject ‘Ontbijt op school’ dat de stad samen met het Huis van het Kind en Cedes had opgezet. Dat stierf helaas een stille dood ondanks onze vele vragen aan het stadsbestuur.”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231017_93770177