De ToverWijzer start in een nieuw schoolgebouw in Nieuw Overlaar

Voor de kinderen van methodeschool de ToverWijzer zal het dubbel zo spannend worden op 1 september. Voor hen start het schooljaar in een gloednieuw schoolgebouw in Nieuw Overlaar.

De bakermat van de school ligt in Grimde. “We zijn de stad Tienen dankbaar dat we de kans kregen om daar een gebouw tijdelijk als school te kunnen inrichten terwijl we op zoek gingen naar een permanente locatie”, zegt An Soontjens, directeur van de ToverWijzer. “Die nieuwe plek werd gevonden in Nieuw Overlaar, waar de kerkfabriek de Sint-Jozefskerk via erfpacht ter beschikking stelde. Het oude kerkgebouw werd ontwijd en grondig verbouwd om ruimte te bieden aan twee graadklassen voor kleuteronderwijs en drie graadklassen voor de lagere school.”

Participatie en duurzaamheid zijn sleutelwoorden in de visie van de ToverWijzer. “De zoektocht naar een nieuwe locatie was een uitgelezen kans om die sleutelwoorden echt in de praktijk te brengen”, zegt directeur An. “Architectenbureau ORCA ging aan de slag om een groen en duurzaam gebouw te ontwerpen met hout, strobalen en leem, maar vooral met veel plaats voor de leerlingen, zowel binnen als buiten. Want aan elk klaslokaal is een buitenklas gekoppeld waar de kinderen in het groen kunnen leren.”

Bewegen en buiten les volgen

Om buiten te kunnen ravotten, hielp MOEV om het terrein zodanig in te planten dat kinderen gestimuleerd worden om te bewegen. “Natuur op school vindt de ToverWijzer even belangrijk waardoor de buitenaanleg in samenwerking met MOS en Regionaal Landschap Zuid-Hageland gerealiseerd werd en er rekening gehouden werd met de bestaande natuur”, zegt directeur An. “Zo kwam een boomchirurg ons helpen om de wortels van de oude beuk te beschermen tijdens de graafwerken.”

Na de huidige eerste fase volgt nog een tweede fase waarbij er een administratief gebouw en een polyvalente ruimte toegevoegd worden. Buiten een nieuwe thuis voor de leerlingen is het een gebouw voor gedeeld gebruik geworden dat buiten de schooluren opengesteld kan worden voor zowel de buren als de stad in het geheel. “We bedanken nog graag iedereen die ons is komen helpen”, zegt directeur An. “Het is een droom om als schoolteam je visie helemaal omgezet te zien in infrastructuur waar je voor de kinderen een fantastische, warme, creatieve leeromgeving kan creëren om hen te laten groeien. We hebben er ontzettend veel zin in om samen school te blijven maken.”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230828_94314927