De Toverwijzer bedenkt een originele manier om naar de zonsverduistering te kijken

Op verschillende plaatsen werd op dinsdag 25 oktober ook in het Hageland genoten van de gedeeltelijke zonsverduistering. Zo ook in basisschool De Toverwijzer in Tienen waar ze een originele manier bedachten om ook zonder brilletje naar de zon te kunnen kijken.

Dinsdag 25 oktober waren de weergoden wel gunstig gestemd en kon je ook in het Hageland genieten van de gedeeltelijke zonsverduistering tussen 11 en 13 uur. Om 12.04 uur was 22% van de zon bedekt en om 13 uur was het spektakel voorbij.

“We vonden het een speciale gelegenheid en hadden zelfs brilletjes gekocht om naar de zon te kunnen kijken, 44 kinderen van de eerste en tweede graad keken mee”, zegt directeur An Soontjes.

Anderzijds bedachten ze in de school ook een originele manier om zonder brilletje naar de zonsverduistering te kunnen kijken. “We hadden ook een plas op de grond gemaakt zodat de leerlingen indirect de verduistering konden zien en zo hun ogen niet zouden beschadigen. We hebben het tenslotte feestelijk gevierd met lekkere broodjes.”

Voor een volgende gedeeltelijke zonsverduistering is het wachten tot 2025 en pas op 12 augustus 2026 zal er een bijna volledige (91%) eclips in ons land te zien zijn, voor een volledige moet je naar het noordpoolgebied, de Atlantische Oceaan, Rusland, Groenland en delen van Ijsland, Spanje en Portugal.  

https://www.hagelandactueel.be/tienen-actueel/nieuws/tienen/basisschool-bedenkt-originele-manier-om-naar-zonsverduistering-te?fbclid=IwAR0F-RiaO6oBF9LBYQHwzpjY31XEBgdiBvz05l09MWHwckyr16P-3LAmnR4